Jaco Huijpen is dood. 30 jaar is Jaco mijn kantoor trouw gebleven; en wij hem. Een groot zanger en zeer loyaal mens is heengegaan.

Het hoogtepunt van de carrière van Jaco (bas) lag tussen 1995 en 2005. In die jaren zong hij makkelijk ca. 60 voorstellingen per jaar, in de grootste operagezelschappen op aarde zoals Opera National de Paris en de Bayerische Staatsoper.

Jaco had de geweldige kwaliteit zich een bepaalde rol toe te eigenen, en zo vaak te zingen op het podium, dat die een rol in alle facetten leerde beheersen. Een voorbeeld is Osmin, in Die Entführung aus dem Serail. Na een debuut in La Monnaie – naast Jonas Kaufmann – zong hij die rol in Opera di Roma, Liceu te Barcelona en Oper Frankfurt. Hij werd mondiaal gezien als één van de beste Osmins die beschikbaar waren.

Een andere rol was Dikoj, in Kat’a Kabanova van Janacek. Na zijn debuut regende het uitnodigen voor die rol. Jaco schitterde op de podia van de unter den Linden Oper te Berlijn, Teatro Real in Madrid en onze eigen Nationale Opera.

Vervolgens debuteerde Jaco met Hunding in een Wagneropera. Wagner leek zijn absolute voorland te worden. Hij was er vocaal aan toe en stilistisch en muzikaal paste Wagner ongelofelijk goed bij Jaco de operazanger/acteur. Dat heeft niet zo mogen zijn.

In de 20 jaar dat ik agent ben behoorde Jaco tot de top-10 van internationaal meest succesvolle operazangers uit Nederland. Hij is tot grote hoogtes gestegen en daar ben ik ontzettend blij om voor hem. Ik weet zeker dat die heel gelukkig was toen hij op zijn toppen verkeerde en ook intens genoten heeft van zijn leven als operazanger. Na afloop van vele voorstellingen nodigde Jaco mij uit voor uitgebreide diners waarvan ik me niet kan herinneren dat we ooit ergens anders te gast waren dan bij Italianen. De uitbaters bleken hem altijd goed te kennen, meestal stond een tafeltje al klaar. Ik heb ongelofelijk veel lol gehad met Jaco die een mooie verhalen verteller was en talloze gelukkige momenten heeft gekend toen die vol in de carrière zat.

Van zijn vrienden uit de operawereld wil ik Frank van Aken eruit halen. Ook een zanger. Frank was Jaco tot grootste steun, in leuke en minder leuke tijden.

Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden van Jaco.

 

Theo van den Bogaard, directeur